سیتروئن C3 ؛ نخستین محصول پسابرجامی سایپا-سیتروئن معرفی شد

ساخت وبلاگ

هنگامی که برجام به فرجام رسید، پژو ۲۰۰۸ و در راس آن ایکاپ (شرکت مشترک پژو و ایران‌خودرو) سروصدای زیادی به پا کردند و تقریبا همکاری سیتروئن با سایپا به حاشیه رانده شد. اما حالا که خبرها درباره اولین ثمره خودرویی برجام کمتر شده، خبرنگاران بیشتر به شرکت سایپا-سیتروئن توجه می‌کنند. البته همکاری این دو شرکت سابقه‌ای طولانی دارد و خودرو ژیان شاهدی بر این مدعاست.

طراحی و ظاهر این خودرو به نسبت سایر هاچ‌بک های بازار متفاوت است

بعد از آنکه بخشی از سهام سایپا کاشان در اختیار سیتروئن قرار گرفت، معین شد تا این کارخانه به عنوان سایت اصلی تولید محصولات سیتروئن استفاده شود. هرچند در نمایشگاه‌های مختلف و حتی وب‌سایت متعلق به این مجموعه، سدانی به نام C4 مورد توجه بوده، اما دیشب سیتروئن C3 به‌عنوان نخستین محصول شرکت سایپا-سیتروئن معرفی شد. این خودرو همانند پژو ۲۰۰۸، اولین همکاری میان دو شرکت مذکور پس از برجام است.

با عرضه سیتروئن C3 نبردی سهمگینی بین هاچ‌بک‌های متوسط درخواهد گرفت

دو رنگ بودن بدنه و پنل‌های کنار درب، چاشنی‌های موثر در پویا نمودن طراحی بوده است

ظاهر سیتروئن C3 از سبک طراحی جدید این شرکت بهره‌ می‌برد. چراغ‌های کشیده ولی کوچک که با جلوپنجره ادغام شده و در زیر آن پروژکتورهای بزرگی همانند نیسان جوک قرار گرفته است. همچنین پنل‌های کناری بخش دیگری از DNA این خودرو را تشکیل می‌دهد. در بخش عقب ظاهر بامزه و جذاب C3 می‌تواند برگ برنده‌ای باشد تا در بین رقبای رنگارنگ کره‌ای و ژاپنی، زیبایی خود را نشان دهد. طراحی داخلی این خودرو ساده و در عین حال جذاب است. جنس و متریال مواد به کار رفته نیز کیفیت مناسبی دارند.

تکنولوژی‌های جدید و ظاهر متفاوت این خودرو مشتریان خاصی را طلب می‌کند

این خودرو دقیقا روی پلتفرم پژو ۲۰۸ تکوین یافته است، و (اگر ایکاپ هم تولید پژو ۲۰۸ را شروع نماید) دراین‌صورت هر دو شرکت سایپا و ایران‌خودرو از این قضیه سود خواهند برد. در سیتروئن C3 بسته به مدل انتخابی دو نوع پیشرانه در دسترس است: یکی موتور ۱.۶ لیتری ۴ سیلندر و دیگری موتور ۱.۲ لیتری ۳ سیلندر توربو که به ترتیب قدرتی معادل ۱۱۵ و ۱۱۰ اسب بخار تولید می‌کنند. اما فعلا قرار است نسخه ۱.۶ توربو با گیربکس اتوماتیک EAT6 در ایران عرضه شود. باتوجه به اینکه این خودرو در بازارهای جهانی براساس نوع پیشرانه و سطح امکانات بین ۱۱ تا ۱۷ هزار پوند به فروش می‌رسد، مدیران سایپا-سیتروئن می‌بایست قیمت مناسبی را برای این هاچ‌بک در نظر بگیرند تا مشتریان بتوانند بین میتسوبیشی میراژ، هیوندای i20 و i10 و همچنین کیا پیکانتو قدرت انتخاب گسترده‌تری را داشته باشند.

هنوز قیمت رسمی این خودرو اعلام نشده است

مشخصات فنی سیتروئن C3 نسخه تولیدی در ایران:

طول/عرض/ارتفاع: ۳۹۹۶ / ۱۷۵۰ / ۱۴۷۰ میلی‌متر

فاصله دو محور: ۲۵۴۰ میلی‌متر

وزن: ۹۶۸ تا ۱۰۸۰ کیلوگرم

پیشرانه: ۱.۶ لیتری توربو ۴ سیلندر

قدرت: ۱۶۵ اسب‌بخار در دور موتور ۴۰۰۰

گیربکس: اتوماتیک EAT6

امکانات و تجهیزات: سیستم کمک به استارت در شیب (HSA: Hill start assist)، استارت دکمه‌ای، کروز کنترل، ورود بدون کلید (keyless)، دوربین دید عقب

دنده 6 ...
ما را در سایت دنده 6 دنبال می کنید

برچسب : سیتروئن,پسابرجامی,سایپاسیتروئن, نویسنده : محمد رضا جوادیان dande6 بازدید : 240 تاريخ : دوشنبه 6 آذر 1396 ساعت: 2:02

خبرنامه