یکسال پس از کمپین تحریم خودرو بی کیفیت !

ساخت وبلاگ

این پیغام عبارت است از اینکه بسیاری از مشتریان حاضر نیستند خودروهای داخلی را با هر قیمت و کیفیتی خریداری کنند، ولو اینکه بازار همچنان در انحصار باشد. به‌عبارت بهتر، کمپین «خودرو نخرید» به خودروسازان پیغام داد که باید رفتار خود را در حوزه‌های مختلف به خصوص کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش تغییر بدهند، وگرنه ممکن است این آتش زیر خاکستر دوباره شعله ور شود. با همه اینها البته من نمی‌توانم بپذیرم کمپین «خودرو نخرید» تاثیری روی کیفیت و حتی رفتار خودروسازان در حوزه فروش محصول گذاشته است؛ زیرا این مسائل نمود عینی و ملموسی نداشته‌اند و اتفاق قابل‌توجهی در این حوزه‌ها به چشم نمی‌آید. به اعتقاد من، این رکود بود که کمپین را ساخت نه کمپین رکود را؛ بنابراین نمی‌توان قبول کرد که این ماجرا توانسته تغییری در رفتار کمی و کیفی خودروسازان در قبال مشتریان بدهد. با این حال به‌نظر می‌رسد برخی خودروسازان پیام کمپین سال گذشته را درک کرده‌اند و در عین حال پاسخ مناسبی برای آن ندارند. در واقع کمپین موردنظر نتوانسته اثر عملیاتی و قابل لمسی بر عملکرد خودروسازان کشور بگذارد.

محمدرضا نجفی‌منش

عضو انجمن قطعه‌ سازان ایران

نجفی منش

به شخصه چون اصلا اعتقادی به مردمی بودن کمپین «خودرو نخرید» ندارم، طبعا نمی‌توانم اثرگذاری آن را بر رفتار خودروسازان و بهبود کمی و کیفی خودروهای تولید داخل قبول کنم. ممکن است خیلی‌ها بگویند حرف مشتریان و خواسته آنها (در قالب کمپین خودرو نخرید) اثری روی خودروسازان نگذاشته و این اتفاق خوبی نیست؛ با این حال بنده معتقدم اصلا حرف این کمپین حرف مردم نبوده است. آن زمان که کمپین شکل گرفت، خیلی گمان می‌کردند مشتریان با صنعت خودرو قهر کرده و به هیچ وجه حاضر نیستند خودروهای داخلی را خریداری کنند، با این حال ارائه تسهیلات 25 میلیون تومانی از سوی دولت نشان داد ماجرا چیز دیگری است.

 این تسهیلات سبب شکسته شدن کمپین «خودرو نخرید» شد و در عرض مدت زمانی کوتاه، نزدیک به 130 هزار خودرو به فروش رفت. در واقع این استقبال مردمی از تسهیلات 25 میلیون تومانی نشان داد مشتریان با بازار خودرو قهر نیستند و مشکل آنها تنها قدرت خرید پایین است. با این حساب نمی‌توان گفت کمپین موردنظر توانسته تغییری در رفتار خودروسازان داده و سبب بهبود کیفی خودروهای داخلی شود. اگر هم تغییر در سطح کیفی خودروها به چشم می‌آید، این موضوع بیشتر ناشی از برنامه خودروسازان مبنی‌بر بهبود مستمر کیفی محصولات شان است نه کمپین. به اعتقاد من حتی ارائه روش‌های فروش جذاب نیز ربطی به کمپین ندارد، چه آنکه چنین روش‌هایی در گذشته نیز اجرا می‌شد و هم‌اکنون دوباره مورد استفاده قرار گرفته‌اند. در مجموع معتقدم کمپین «خودرو نخرید» به‌دلیل آنکه مردمی نبود، اثری هم روی رفتار خودروسازان نداشته و اینکه شرکت‌های خودروساز تلاش‌شان را (در حوزه کیفی) بیشتر کرده‌اند، ناشی از برنامه‌ریزی آنهاست و ارتباطی به کمپین موردنظر ندارد.

حسن کریمی سنجری

کارشناس صنعت خودرو

وقتی به ماجرای تسهیلات 25 میلیون تومانی و استقبال مشتریان از آن نگاه می‌کنیم، متوجه می‌شویم مشکل مشتریان در بازار خودرو، قدرت خرید پایین بوده و کمپین تاثیر چندانی بر نخریدن خودرو نداشته است. به اعتقاد من، کمپین «خودرو نخرید» بیش از آنکه ناشی از یک حرکت منسجم مردمی بوده باشد، ریشه در قدرت خرید پایین مشتریان داشت.

در واقع آنچه که تا پیش از ارائه تسهیلات 25 میلیون تومانی سبب رکود بازار شده بود، کمبود نقدینگی بود نه کمپین. این تسهیلات به‌نوعی اثر کمپین موردنظر را خنثی کرد و نشان داد مشتریان اگر قدرت خرید لازم را داشته باشند، نسبت به خرید خودرو اقدام خواهند کرد؛ بنابراین فرضیه اثرگذاری کمپین بر رفتار خودروسازان نیز به‌نوعی مردود است. آنها بهتر از هر کسی نسبت به کم و کاست‌های خود واقف بوده و نیازی نیست کمپین، سبب تغییر رفتارشان شود. حرفم این است که خودروسازان داخلی به‌دلیل مدیریت دولتی، انگیزه‌ چندانی برای تغییر رفتار خود ندارند و کمپین و امثال آن نیز نمی‌تواند آنها را به سمت بهبود کیفی و مسائلی از این دست، سوق بدهد. در حال حاضر یک سال از شکل‌گیری کمپین «خودرو نخرید» و حاشیه‌هایش می‌گذرد، اما در همچنان روی همان پاشنه قبلی می‌چرخد و همان‌طور که گفتم، انگیزه‌ چندانی برای بهبود کمی و کیفی در خودروسازان داخلی وجود ندارد. سخن آخر اینکه ما اگر به‌دنبال تغییر رفتار خودروسازان هستیم، چاره آن در خصوصی‌سازی است نه کمپین «خودرو نخرید» و امثال آن.

دنده 6 ...
ما را در سایت دنده 6 دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان dande6 بازدید : 145 تاريخ : شنبه 19 تير 1395 ساعت: 4:17

خبرنامه